![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/reka_maka_zielona_3.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/maka_ze_smokiem_tlo.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/typ450.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/PZZ_maka_tortowa_222.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/z_mlyna.png)
Omlet cesarski
Składniki:
1/2 szklanki mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki Mąki ze Smokiem tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru + odrobina do posypania
garść rodzynek
65 ml złotego rumu
masło do smażenia
śliwkowe powidła
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Rodzynki namaczamy w rumie na kilka godzin przed przygotowaniem omleta. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mleko, 2 żółtka i dokładnie mieszamy. Białka z jajek ubijamy z solą w osobnej misce na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder w końcowej fazie ubijania. Tak ubite białka z cukrem dodajemy do mieszanki mącznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Przygotowaną masę wlewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i wsypujemy jeszcze odsączone rodzynki. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Gdy jest już gotowy, rozrywamy go widelcem na mniejsze kawałki, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy miętą. Podajemy z powidłami śliwkowymi.
poziom trudności
łatwy
czas smażenia
4 - 5 min
SMOCZNEGO!
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/smok.png)