PZZ_maka_poznanska-kraft_paper_flour_bag_mockup_2023

Podpłomyk Krakowski Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g Mąki ze Smokiem Poznańskiej
  • 15 g drożdży
  • szczypta cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos beszamelowy
  • oscypek
  • kiełbasa krakowska sucha
  • czerwona cebula
  • rukola
  • oliwa
 
 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę i delikatnie mieszamy.
Powstały zaczyn zostawiamy na 10-15 minut. Dodajemy dwie łyżki ciepłego, roztopionego masła oraz pół łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto odkleja się od miski, zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Blachę mocno posypujemy mąką, podrośnięte ciasto umieszczamy na blachę i rozciągamy.
Do sosu beszamelowego ścieramy na tarce oscypek i rozsmarowujemy na placku, układamy kiełbasę krakowską suchą, cebulę i na wierzch ścieramy oscypek.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C i umieszczamy podpłomyk na około 30 minut.  
Po upieczeniu dekorujemy rukolą oraz odrobiną oliwy.

 

poziom trudności

łatwy

czas
pieczenia

30 min


temperatura pieczenia

200°C

SMOCZNEGO!