Piernik krakowski Ewy Wachowicz
Składniki:
- 3 szklanki Mąki ze Smokiem tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietanki 36 %
Dekoracja:
- prażone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Cukier wsypać do drugiej miski. Wbić jajka i ubić. Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm). Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego
do 180 °C.
Zrobić polewę: masło roztopić w rondelku.
Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać.
Polewą udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.