Bagietka Czosnkowa

Składniki:

Ciasto:
500g Mąki ze Smokiem tortowej
8 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
10 g soli
240 ml wody
50 g miękkiego masła
1 żółtko

Masełko czosnkowe:
130 g miękkiego masła
6 ząbków czosnku
1 łyżka posiekanego koperku, pietruszki i bazylii

Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę z całą resztą składników. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie na stolnicy. Gotowe ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masełko: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę oraz łączymy z masłem i ziołami. Można również dodać odrobinę soli i pieprzu.

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Na każdej bagietce robimy delikatne nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 15-18 minut. Upieczone bagietki nacinamy i do nacięć wkładamy po odrobinie masełka czosnkowego. Zapiekamy przez jeszcze około 5-8 minut.

poziom trudności

łatwy

czas pieczenia

15 - 26 min

temperatura pieczenia

200°C

SMOCZNEGO!