Cebularze

Składniki:

1 łyżka cukru
500 g Mąki ze Smokiem
60 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 duże jajko + do posmarowania
2 łyżeczki soli
75 g masła
3 duże cebule
4 łyżki maku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy cebulę: kroimy ją w grubą kostkę oraz gotujemy przez 3 minuty we wrzątku, a następnie odcedzamy. Mieszamy ją z makiem, solą i olejem. Gdy ostygnie, przekładamy do naczynia z pokrywką i odkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zabieramy się za przygotowanie ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami mąki i niewielką częścią ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Masło rozpuszczamy z resztą mleka, a następnie dodajemy do niego gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy i łączymy z resztą mąki oraz solą. Na koniec dodajemy jeszcze roztrzepane jajko i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie bierzemy ciasto i ugniatamy jeszcze przez około 3 minuty.

Dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i spłaszczamy na środku. Na środek kulek wykładamy dzień wcześniej przygotowany farsz cebulowy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy boki cebularzy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 25 minut w trybie góra-dół na złoty kolor.

poziom trudności

łatwy

czas pieczenia

25 min

temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!