Cwibak świąteczny Ewy Wachowicz

Składniki:

7 łyżek wody
250 g masła
1,5 szklanki cukru
pół łyżeczki kardamonu
4 łyżki kakao
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki Mąki ze Smokiem Królowej Kuchni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
garść żurawiny

Przygotowanie:

Do garnka dodajemy: wodę, masło, cukier, kardamon oraz kakao i delikatnie mieszamy.

Gotujemy około 5 minut. Do przestudzonej masy dodajemy 4 żółtka.
Z przygotowanej masy odlewamy około pół szklanki do dekoracji. Do miski wlewamy białka z 4 jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, które następnie przesypujemy do garnka z przygotowaną wcześniej masą. Całość mieszamy na niskich obrotach.

Po wymieszaniu dodajemy ubite wcześniej białka i również mieszamy całość na niskich obrotach.
Do wymieszanego ciasta dodajemy garść orzechów włoskich oraz garść żurawiny.

Przygotowujemy prostokątną formę, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na niecałą godzinę.
Po upieczeniu dekorujemy wierzch ciasta odłożoną wcześniej masą, posypujemy uprażonymi i pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

 


stopień trudności

łatwy


czas pieczenia

60 min


temperatura pieczenia

180 st. C

SMOCZNEGO!