![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/PZZ_krolowa_kuchni-kraft_paper_flour_bag_mockup_2023-e1703067065848.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/maka_ze_smokiem_tlo.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/typ390.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/PZZ_krolowa_kuchni-glossy-paper-bag-mockup-halfside-view_2023-e1703066800946.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/z_mlyna.png)
Cwibak świąteczny Ewy Wachowicz
Składniki:
7 łyżek wody
250 g masła
1,5 szklanki cukru
pół łyżeczki kardamonu
4 łyżki kakao
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki Mąki ze Smokiem Królowej Kuchni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
garść żurawiny
Przygotowanie:
Do garnka dodajemy: wodę, masło, cukier, kardamon oraz kakao i delikatnie mieszamy.
Gotujemy około 5 minut. Do przestudzonej masy dodajemy 4 żółtka.
Z przygotowanej masy odlewamy około pół szklanki do dekoracji. Do miski wlewamy białka z 4 jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, które następnie przesypujemy do garnka z przygotowaną wcześniej masą. Całość mieszamy na niskich obrotach.
Po wymieszaniu dodajemy ubite wcześniej białka i również mieszamy całość na niskich obrotach.
Do wymieszanego ciasta dodajemy garść orzechów włoskich oraz garść żurawiny.
Przygotowujemy prostokątną formę, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na niecałą godzinę.
Po upieczeniu dekorujemy wierzch ciasta odłożoną wcześniej masą, posypujemy uprażonymi i pokrojonymi orzechami włoskimi.
stopień trudności
łatwy
czas pieczenia
60 min
temperatura pieczenia
180 st. C
SMOCZNEGO!
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/smok.png)