PZZ_maka_poznanska-kraft_paper_flour_bag_mockup
PZZ_maka_poznanska-glossy-paper-bag-mockup-halfside-view_z_cieniem

Ciasto Gruszkowe

Składniki:

750 g twardych gruszek, pokrojonych w plastry
300 g Mąki ze Smokiem poznańskiej
4 duże jajka
130 g cukru
180 g oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cynamonu

Przepis:

Umyte i pokrojone gruszki zasypujemy cynamonem. W osobnej misce ubijamy jajka wraz z cukrem na białą, puszystą masę. Do ubitej, puszystej masy jajecznej dodajemy powoli olej, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki oraz sody oczyszczonej. Całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy na okrągłą formę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie na wierzch układamy plasterki gruszek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut, do suchego patyczka.

poziom trudności

łatwy

czas pieczenia

40 min

temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!