Haluszki

Składniki:

700 g dużych ziemniaków
1 szklanka Mąki ze Smokiem tortowej
1 duże jajko
2 łyżeczki soli
40 ml mleka
160 g bryndzy lub sera typu feta
60 g wędzonego boczku
olej do smażenia
natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kolejnym krokiem jest połączenie tak startych ziemniaków z mąką, solą oraz jajkiem. Mieszamy wszystko porządnie do uzyskania gładkiej masy.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju (w zależności od tego jak tłusty jest boczek). W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do garnka wrzucamy partiami kawałeczki ciasta (urywamy je ręcznie, trzemy na tarce bądź używamy specjalnie do tego przeznaczonego sitka). Gotujemy partiami, aby kluski nie zlepiały się.

Gdy wszystkie są już ugotowane, łączymy je w osobnym garnku z bryndzą (lub fetą) oraz mlekiem i mieszamy do momentu roztopienia się sera. Wierzch posypujemy odrobiną wcześniej usmażonego boczku oraz ziołami, np. pietruszką.

poziom trudności

łatwy

czas przygotowania

25 min

SMOCZNEGO!