Kulebiak
Składniki:
Ciasto:
400 g Mąki ze Smokiem tortowej
7 g drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g roztopionego masła
2 jajka
Farsz:
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 cebula
szczypta kminku, słodkiej papryki, soli i pieprzu
1 łyżka oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i jajka, łączymy razem i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy jedno jajko oraz masło i wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia się składników. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy na oliwie, a następie dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz wszystkie przyprawy – kminek, paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko ładnie podsmażamy aż pieczarki puszczą całą wodę, a papryka i cebula zmiękną. Wodę odparowujemy i tak przygotowany farsz studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i rozsmarowujemy na nim farsz, a następnie zawijamy w roladę. Roladę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz czekamy jeszcze ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie. Na koniec smarujemy roladę roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach C przez ok 40-45 minut – na złoty kolor.