Pierniczki

Składniki:

300 g masła
300 g cukru
3 jaja
2/3 szklanki płynnego miodu
700-900 g Mąki ze Smokiem tortowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka startej skórki cytryny

Podane proporcje wystarczą do wykonania 6 blach pierniczków.

Przygotowanie
Na początku dokładnie ubij mikserem masło z cukrem. Potem dodaj całe jaja, miód, esencję waniliową i skórkę cytryny. Do osobnej miski przesiej 700 g mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj do masy maślanej i szybko mieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsyp większą ilość mąki. Zwartą kulę ciastka włóż na godzinę do lodówki, możesz ją zostawić również na całą noc.

Gdy ciasto będzie twarde, podziel je na sześć części i rozwałkuj na płasko – warstwa powinna mieć ok. 3 mm. Wycinaj foremką różne kształty, ułóż je delikatnie na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem.

Piecz pierniki w temperaturze 180 st. C przez 15 minut aż do zarumienienia. Ostudzone ciasteczka możesz dowolnie udekorować lukrem i zawiesić na choince lub przechowywać w blaszanym pudełku.

poziom trudności

łatwy

czas pieczenia

15 min

temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!