Keks z lukrem

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 250 g Mąki ze Smokiem poznańskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g bakalii: daktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane orzechy i migdały.

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • ewentualnie 1-2 łyżki wody

 

Przepis:

Pokrój na małe kawałki wszystkie bakalie i orzechy. Dodaj dwie łyżki mąki i wymieszaj. Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, tak aby powstała puszysta masa. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka jaj (wlewaj co około pół minuty, żeby dobrze się roztarły z masłem i cukrem) oraz mniejsze partie Mąki ze Smokiem poznańskiej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z powstałą masą. Dodaj do masy posiekane bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przygotuj lukier: mieszaj cukier puder z dodatkiem cytryny, możesz dodać odrobinę wody, gdy masa jest zbyt gęsta. Posmaruj ostudzone ciasto lukrem i dowolnie udekoruj.

Rada: ciasto zawiń w folię i zostaw przez noc, żeby przeszło aromatem bakalii.

poziom trudności

łatwy

czas pieczenia

40 min

temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!