Sernik cytrynowy

Składniki:

Spód:
1 szklanka Mąki ze Smokiem krupczatki
1 szklanka pokruszonych herbatników
pół kostki masła
1 duże jajko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka na sernik
500 ml śmietanki kremówki
3 galaretki cytrynowe
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru

Mus galaretkowy:
2 pomarańcze
sok z połówki cytryny
2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie:

Masło siekamy na kawałeczki i łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz esencją. Dodajemy jajko i chwilę zagniatamy, a na koniec dodajemy jeszcze herbatniki i wykładamy w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach w trybie góra-dół. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie masy serowej – 3 galaretki cytrynowe oraz żelatynę rozpuszczamy w 2.5 szklankach ugotowanej wody i odstawiamy do stężenia. Śmietankę należy ubić razem z cukrem, a następnie dodawać po 1 łyżce sera i powoli miksować na gładką masę. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na upieczony i ostudzony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podczas gdy masa serowa tężeje, przygotowujemy mus galaretkowy. Obrane ze skórki pomarańcze blendujemy blenderem oraz dodajemy do nich sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mus z pomarańczy łączymy z tężejącą galaretką i wylewamy na wierzch zastygniętego już sernika. Całość chłodzimy do zastygnięcia musu, a po tym czasie dekorujemy wedle uznania.


stopień trudności

średni


czas pieczenia

20 min


temperatura pieczenia

190 st. C

SMOCZNEGO!