Ciasto Bounty

Składniki:

Ciasto:
100 g Mąki ze Smokiem
25 g kakao
100 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 małe jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany

Krem kokosowy:
300 ml mleka
60 g kaszy manny
90 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
3 łyżki syropu kokosowego
100 g masła

Polewa czekoladowa:
60 g masła
60 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
W mikserze umieszczamy masło i cukier, a następnie razem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko oraz wanilię i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Następnie do masy dodajemy wszystkie suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 30 minut.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie masy. Mleko gotujemy z kaszą manną. Gdy kasza już się zagotuje, dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę gotując. Całość odstawiamy do ostudzenia. W mikserze ucieramy na puszystą masę masło z cukrem, a następnie dodajemy do niej stopniowo kokosową masę. Na koniec dodajemy jeszcze syrop kokosowy. 

Polewę czekoladową wykonujemy poprzez roztopienie obu czekolad i masła oraz dokładnie wymieszanie.

Ostudzone ciasto dzielimy na pół w poprzek i przekładamy masą kokosową. Wierzch polewamy lekko przestudzoną polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania.

poziom trudności

trudny

czas
PIECZENIA

30 min

temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!