Ciasto Marchewkowe

Składniki:

Ciasto:
200 g Mąki ze Smokiem
200 g cukru brązowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3 duże jajka
0,5 kg marchewki obranej i startej na małych oczkach
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść pokrojonych orzechów włoskich

Przepis:
Wszystkie składniki (oprócz marchewki i orzechów) miksujemy ze sobą na gładką masę. Na koniec dodajemy startą marchewkę (zalecamy odcisnąć z niej sok przed dodaniem) i orzechy. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 50 minut – do tzw. suchego patyczka.

poziom trudności

łatwy

czas
PIECZENIA

50 min

temperatura pieczenia

190°C

SMOCZNEGO!