![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2022/07/614x1057_krupczatka.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/maka_ze_smokiem_tlo.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/typ500.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2022/07/806x1200_krupczatka.png)
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/z_mlyna.png)
Ciasto Marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
200 g Mąki ze Smokiem
200 g cukru brązowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3 duże jajka
0,5 kg marchewki obranej i startej na małych oczkach
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść pokrojonych orzechów włoskich
Przepis:
Wszystkie składniki (oprócz marchewki i orzechów) miksujemy ze sobą na gładką masę. Na koniec dodajemy startą marchewkę (zalecamy odcisnąć z niej sok przed dodaniem) i orzechy. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 50 minut – do tzw. suchego patyczka.
poziom trudności
łatwy
czas pieczenia
50 min
temperatura pieczenia
190°C
SMOCZNEGO!
![](https://www.makazesmokiem.pl/wp-content/uploads/2021/12/smok.png)